Behandeling Volwassenen

 

Wanneer je voor langere tijd psychische klachten ervaart, kunnen deze een enorme belemmering vormen voor je normale dagelijkse leven. Zo kunnen de problemen van invloed zijn op je eigen welzijn, op de relaties met je naasten en op je werkzaamheden.

Bij Praktijk Memo kun je terecht voor een behandeling in een multidisciplinair team, waarin we samen met jou kijken wat er nodig is. We kijken daarbij steeds naar de context waarin de problemen ontstaan zijn en bieden verschillende vormen van therapie. In overleg met jou betrekken we ook je directe omgeving, zoals je partner of andere gezinsleden.

 

Voor wie?

Ben je 18 jaar of ouder en ervaar je psychische klachten die jouw dagelijkse leven belemmeren, dan kun je terecht bij ons Behandelteam Volwassenen. Hierop kunnen uitzonderingen zijn, bijvoorbeeld wanneer je een andere vorm van zorg nodig hebt of zorg die ook buiten kantooruren beschikbaar moet zijn. Dit kan het geval zijn wanneer middelenmisbruik op de voorgrond staat of wanneer je psychotisch of crisisgevoelig bent.

Wat gaan we doen?

Een behandeling bij Praktijk Memo start met één of meerdere intakegesprekken. We brengen samen met jou de problematiek in kaart, maar ook jouw eigen krachten en mogelijkheden. Op basis hiervan geven we je een behandeladvies in het adviesgesprek. Samen beslissen we vervolgens of dit ook goed aansluit bij je verwachtingen.

Bij Praktijk Memo werken verschillende disciplines met elkaar samen en bieden we vele vormen van therapie aan, zoals cognitieve gedragstherapie (CGT), schematherapie, psychomotorische therapie (PMT), en traumabehandeling (onder andere EMDR). Medicatie kan onderdeel zijn van de behandeling.

Naast individuele behandeling kun je bij ons deelnemen aan verschillende vormen van groepstherapie. Gesprekken met naasten (zogenaamde systeemgesprekken) kunnen ook onderdeel zijn van je behandeling.

Indien nodig kan er worden samengewerkt met onze andere teams. Denk daarbij bijvoorbeeld aan begeleiding of dagbesteding. Mogelijk dien je hiervoor een aanvraag in te dienen bij je gemeente of een andere overheidsinstelling.

 

Meest voorkomende klachten waarbij Praktijk Memo ondersteunt:

  • Angst- en dwangklachten
  • Stemmingsklachten
  • Problemen voortkomend uit ontwikkelingsstoornissen (zoals onder andere ADHD en ASS)
  • Impulscontroleverlies
  • Traumagerelateerde problemen
  • Persoonlijkheidsproblematiek

 

Rechthoekig Tekstvak

Onderzoek en diagnostiek

In sommige gevallen bieden we ook onderzoek aan naar ontwikkelingsstoornissen en/of persoonlijkheidsstoornissen, indien dit noodzakelijk is voor het behandeladvies. Hierbij kun je denken aan psychodiagnostisch onderzoek op het gebied van intelligentie, ADHD, autisme of persoonlijkheidsproblematiek. Daarbij maken we gebruik van onderzoeksmiddelen zoals testen, vragenlijsten, observaties, diagnostische gesprekken en interviews. Na het onderzoek vindt er een adviesgesprek plaats, waarin we naast de uitslag ook adviezen over behandeling of begeleiding geven. Diagnostisch onderzoek zonder behandelvraag mogen wij helaas niet aanbieden.

Hoe lang duurt een behandeltraject?

Voordat je kunt starten met een behandeling, is er een wachttijd. De actuele gemiddelde wachttijd vind je op onze website. De duur van de behandeling zelf is afhankelijk van de aard van de problematiek, de therapievorm en de voortgang.

 

Informatie en aanmelden

Voor het aanmelden bij Praktijk Memo heb je een verwijzing nodig van de huisarts of een medisch specialist in het ziekenhuis.

Wil je je aanmelden of heb je vragen? Bel dan naar ons centrale telefoonnummer 0164-243413, stuur een e-mail naar secretariaat@praktijkmemo.nl of meld je direct aan via onderstaande knop.

 

Lees hier meer over onze verschillende behandelinterventies.