Behandeling van slaapstoornissen

Wanneer uw kind met slaapproblemen kampt, kunt u bij praktijk Memo terecht voor onderzoek en behandeling. We weten dat slaapproblemen heel ingrijpend kunnen zijn in het leven van een kind en z'n ouders. De slaapproblemen kunnen zowel lichamelijke als psychologische oorzaken hebben. Vaak is het ook een combinatie van beiden, waarbij beide oorzaken elkaar versterken. Memo kan alle typen oorzaken onderzoeken en behandelen, doordat we een wijde waaier van mogelijkheden in huis hebben.

Na aanmelding volgt een consult door onze Kinderarts, Somnoloog, J. Goris-de Geus en eventueel ook door een psycholoog. Zo nodig kunnen we het onderzoek uitbreiden met specifieke slaapgeneeskundige onderzoeken, thuis of bij een van de samenwerkingspartners zoals ziekenhuis Zorgsaam in Terneuzen of het academisch slaapcentrum Kempenhaeghe in Heeze.

Wanneer ook de psycholoog betrokken wordt, kunnen we bij het eerste consult screenend onderzoek doen naar bijvoorbeeld ADHD, ASS, psychotrauma, stemmingsstoornissen of andere mogelijke psychologische en/of omgevingsfactoren. Korte behandelingen zoals cognitieve gedragstherapie kunnen we zonder meer inzetten. Als er langdurige gespecialiseerde psychologische hulp nodig is, kan dat naadloos worden geïndiceerd, geïntegreerd en uitgevoerd, door Memo zelf dan wel door andere GGZ-instellingen in de buurt van de woonplaats van cliënt.

Meer informatie over diagnostiek en behandeling van slaapproblemen- en stoornissen bij kinderen kunt U vinden op https://www.kindenslaap.com/

 

Wat is de slaappoli van Praktijk Memo?

De slaappoli van Praktijk Memo is een gespecialiseerde afdeling waar we onderzoek en behandeling bieden voor kinderen met slaapproblemen. Onze aanpak is multidisciplinair, wat betekent dat we zowel medische als psychologische factoren meenemen in de diagnose en behandeling. Kinderarts en somnoloog Joyce Goris-de Geus leidt de slaappoli en werkt samen met psychologen en andere specialisten om de beste zorg te bieden.

Voor welke slaapproblemen kan ik bij de slaappoli terecht?

Wij behandelen een breed scala aan slaapproblemen, zoals moeite met inslapen, frequent wakker worden, nachtmerries, slaapwandelen, snurken of ademstops tijdens de slaap (mogelijk slaapapneu). Ook behandelen we slaapproblemen die samenhangen met aandoeningen zoals ADHD, autisme, angststoornissen of depressie.

Hoe verloopt het eerste consult?

Bij het eerste consult bespreekt onze kinderarts en somnoloog de slaapproblemen van uw kind en voert zij een lichamelijk onderzoek uit. Ouders kunnen gevraagd worden om een slaapdagboek bij te houden. Afhankelijk van de bevindingen kan aanvullend slaaponderzoek worden gedaan, zoals een slaapregistratie thuis of in het ziekenhuis. Indien nodig kan een psycholoog betrokken worden voor verder onderzoek naar psychologische of omgevingsfactoren.

Hoe wordt bepaald welke behandeling het beste is?

De behandeling is altijd op maat. Op basis van de onderzoeksresultaten kijken we wat het beste past bij uw kind. Dit kan variëren van adviezen over slaaphygiëne en vaste routines tot gedragstherapie, ademhalingsoefeningen of medische behandelingen. Soms zijn aanvullende onderzoeken nodig voordat een behandelplan wordt opgesteld.

Hoe kan ik mijn kind aanmelden?

U kunt uw kind aanmelden door contact met ons op te nemen via telefoonnummer 0164-243413 of door het aanmeldformulier op onze website in te vullen. Wij nemen binnen twee werkdagen contact met u op om een eerste afspraak in te plannen.

Wordt de behandeling vergoed door de zorgverzekering?

De meeste onderzoeken en behandelingen bij de slaappoli worden vergoed vanuit de basisverzekering, maar dit kan afhankelijk zijn van de zorgverzekeraar en de verwijzing. Wij adviseren om vooraf contact op te nemen met uw zorgverzekeraar om te informeren naar de vergoeding en eventuele eigen bijdragen.

Wat moet ik meenemen naar het eerste consult?

Neem bij het eerste consult het volgende mee:

  • Een geldig identiteitsbewijs van uw kind
  • Een verwijzing van de huisarts of specialist (indien nodig)
  • Een ingevuld slaapdagboek (indien eerder verstrekt)
  • Eventuele medische dossiers of eerdere onderzoeksresultaten
    Zo kunnen we direct een goed beeld krijgen van de situatie en een passende aanpak bepalen.