Wachttijden

Als je moet wachten op een behandeling

 

Het is een moeilijk oplosbaar maatschappelijk probleem; de wachttijden binnen de Nederlandse ggz zijn lang, langer, langst. Ook bij Praktijk Memo is dat helaas niet anders. Een volwassene die door een huisarts of medisch specialist wordt doorverwezen, start soms pas een halfjaar tot een jaar later met de behandeling. Kan dat niet anders? Voor de volledigheid: voor behandeling van jeugd en voor WMO-trajecten hebben we bij Praktijk Memo geen wachtlijsten.

 

Hoewel de wachttijd afhankelijk is van het type klachten, duurt het bij Praktijk Memo voor volwassenen al gauw 25 weken voordat de intake plaatsvindt. Nog eens weken later kan de behandeling pas worden ingezet. In Zorgdomein kun je als verwijzer de actuele wachttijden inzien. Ook staat er een ruwe indicatie op onze website. Alleen in geval van echte spoed kunnen we voorrang verlenen. Dit is wanneer de mogelijke gevolgen van de crisissituatie door de verwijzer en onszelf als onomkeerbaar worden ingeschat. 

 

Regionale afstemming en consultaties

De wachttijden zijn onder meer zo lang door de groeiende behoefte aan psychische hulp en omdat we in de ggz te maken hebben met personeelstekorten. Verder bepalen zorgverzekeraars dat een zorgaanbieder slechts een gelimiteerd aantal cliënten per jaar in zorg mag nemen. Om de wachttijden niet onnodig nóg verder op te laten lopen, werken wij vanuit onze praktijk nauw samen met huisartsen en andere zorgpartners. We kennen elkaars aanbod en wachttijden en stemmen zoveel mogelijk met elkaar af om een efficiënte in- en doorstroom te bevorderen.

Daarnaast bieden we jou als verwijzer altijd de mogelijkheid om een consultatie bij ons te doen. Via onze menukaart communiceren we ons specifieke aanbod, maar wanneer er sprake is van twijfel, moedigen we een overleg met ons zeker aan. Zo voorkomen we samen dat pas tijdens een pre-intake met een cliënt blijkt dat hij of zij niet juist is doorverwezen, elders weer onderaan op een wachtlijst belandt én onnodig een plekje in de rij bij Memo bezet heeft gehouden.

 

eHealth modules tijdens het wachten

Wanneer de pre-intake met de cliënt heeft uitgewezen dat hij of zij aan het goede adres is, volgt halverwege de wachttijd de daadwerkelijke en volledige intake. Hiermee schuift de cliënt door naar de 'klaar-voor-de-start-lijst'. Hoewel de behandeling dan is sommige gevallen nog steeds ver weg is, kunnen we de cliënt dan namelijk vaak al in de actiemodus zetten via online eHealth modules van Therapieland. Met deze modules kan de cliënt onbegeleid zelf alvast aan de slag met thema’s als ‘Eerste stap naar herstel’, ‘Doelen behalen’ of ‘Lekker slapen’.

Daarnaast kan er in de wachttijd ook gedacht kan worden aan ambulante begeleiding, mits er op meerdere levensgebieden ondersteuning nodig is. Daarmee ervaart de cliënt dat er al gewerkt wordt aan zaken die voortkomen uit de problematiek waarvoor behandeling ingezet gaat worden. Op die manier kan de behandeling mogelijk korter duren en heeft dat weer een gunstig effect op de wachtlijst.

 

Het wachten waard

Wat betreft de duur van een behandeling doen we geen concessies. Deze voeren we grondig uit en we kijken breed naar de problematiek. We vinden dat de uitkomst van een behandeling moet zijn dat de kans op terugval zo klein mogelijk is. Een behandeltraject bij Praktijk Memo duurt gemiddeld tussen een jaar en anderhalf jaar. Wie eenmaal aan de beurt is, mag ook een zinvolle en effectieve behandeling verwachten.

 

Wil je meer weten over onze wachttijden of wil je een consultatie doen over een specifieke casus? Neem dan contact met ons op via ons algemene nummer 0164-243413.

Klik hier voor meer informatie voor verwijzend huisartsen.