Jobcoaching Praktijk Memo
Duurzame plaatsingen door talentenonderzoek
Wanneer je na een lastige periode weer aansluiting zoekt op de arbeidsmarkt, dan volg je vaak een programma waarin je vooral zélf je talenten moet benoemen. Maar dat is best moeilijk als je nog niet zo lekker in je vel zit en je je zelfvertrouwen een beetje kwijt bent. Praktijk Memo pakt het talentenonderzoek anders aan en merkt dat het UWV, gemeenten en bedrijven de benadering heel duurzaam noemen. Cliënten komen vaker op een passende plek terecht en blijven langer dan gemiddeld. De kern van de aanpak: vraag een ander waar jij goed in bent.
Jurgen Mulders is – evenals zijn directe collega Thea Heijnen - jobcoach binnen Praktijk Memo. In een klik- of begeleidingsgesprek wordt volgens hem vaak duidelijk dat cliënten niet weten wat hun talenten zijn. In dat geval wordt vanuit krachtgerichte begeleidingsmethodiek een talentenonderzoek gedaan, bijvoorbeeld vanuit een Werkfit of Modulair traject, maar het kan ook vanuit een WMO ambulante begeleidingstraject.
Interviews in eigen netwerk
Jurgen legt uit hoe zo’n talentenonderzoek er uitziet: “Krachtgericht werken ligt aan de basis van alle interventies van Praktijk Memo. Ook bij jobcoaching gaan we ervan uit dat iemand vanuit z’n eigen kracht z’n talenten kan ontwikkelen. Om erachter te komen in welke hoek die talenten liggen, vragen we de cliënt om interviews te houden met mensen uit z’n eigen omgeving: met iemand die hem van dichtbij kent, maar ook met iemand die wat verder van hem af staat. Dit vinden sommige cliënten heel spannend, maar we begeleiden ze er goed bij. De bedoeling is dat de geïnterviewde er hele concrete voorbeelden bij geeft. Na de interviews zetten we de talenten op een rijtje, leiden we er competenties van af en koppelen we deze aan branches en functies.”
Van talentherkenning naar een baan
Wanneer dit alles in kaart is gebracht, formuleert de cliënt zijn eigen randvoorwaarden. Op basis van bepaalde beperkingen of persoonlijke voorkeuren, kan iemand bijvoorbeeld aangeven dat hij maximaal zoveel kilometer wil reizen of minstens drie pauzes op een dag nodig heeft. Jurgen Mulders: “Al met al komen we zo tot een kleine selectie branches en beroepen en zoeken we er een passende werkervaringsplaats bij. Vervolgens vragen we de betreffende werkgever of de cliënt er eens binnen mag kijken. Samen bereiden we de kennismaking heel goed voor en zo volgt er mogelijk een plaatsing.”
Op de nieuwe werkervaringsplaats onderzoekt de cliënt welke werkzaamheden het meest bij hem passen, rekening houdend met zijn algehele welzijn, talenten en randvoorwaarden. Jurgen geeft een voorbeeld: “We hebben een HBO-verpleegkundige die in de psychiatrie werkzaam was een werkervaringsplaats binnen een woningbouwvereniging kunnen geven. Hier heeft hij onderzoek kunnen doen welke werkzaamheden passend zijn en welke arbeidscompetenties hij nog moest trainen. Uiteindelijk heeft hij vanuit eigen regie een nieuwe baan gevonden in de gehandicaptenzorg.”
Krachtgerichte aanpak
Inmiddels heeft Praktijk Memo al veel cliënten en werkgevers succesvol aan elkaar gekoppeld. Partners in het netwerk en ook cliënten zelf geven terug dat de aanpak duurzaam is. Jurgen Mulders: “We werken krachtgericht en kijken behalve naar werk ook naar de andere levensgebieden van de cliënt. Door in het talentenonderzoek de omgeving te betrekken, ontdekt een cliënt talenten die voor hem zo gewoon en vanzelfsprekend voelen, terwijl ze eigenlijk heel bijzonder zijn.”
We nodigen gemeentes, UWV-medewerkers en potentiële werkgevers graag uit om contact met ons op te nemen voor een vrijblijvend gesprek. Dit kan via Jurgen Mulders: telefoonnummer 0640746930 of mailadres j.mulders@praktijkmemo.nl.