'Een boost aan een lopende behandeling'
Intensieve Traumatherapie (ITT) als onderdeel van de behandeling van complex trauma
In onze behandelkamers zien we geregeld cliënten met PTSS (Posttraumatisch Stress Stoornis). Meestal komen zij op wekelijks basis bij ons voor behandeling en vaak wordt in de therapie gebruikgemaakt van EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing). Wanneer er sprake is van complexe PTSS – waarbij er in de jeugd een veelvoud aan beschadigende ervaringen zijn opgedaan – of een andere reden om verwerking van de trauma’s te willen versnellen, kan Intensieve Traumatherapie (ITT) worden ingezet.
Intensieve Traumatherapie is een gespecialiseerde, kortdurende vorm van behandeling voor cliënten met complexe traumatische ervaringen. Bij Praktijk Memo wordt ITT in specifieke situaties aangeboden als onderdeel van een breder behandeltraject. In een interview met Chantalle Thevissen, psychotherapeut en GZ-psycholoog bij Praktijk Memo, vertelt ze over ITT en de werking ervan. Daarbij benadrukt ze: "ITT is altijd ingebed in een behandeling die al bij Praktijk Memo plaatsvindt. Als losse interventie passen wij dit niet toe, want ITT moet altijd afgestemd zijn op de individuele behandelcontext van de cliënt.”
Wie komt in aanmerking?
Bij Praktijk Memo komt ITT in beeld voor cliënten die al in behandeling zijn, maar waarbij blijkt dat reguliere traumabehandelingen zoals EMDR te weinig resultaat opleveren. De therapie is vooral geschikt voor mensen die kampen met diepgewortelde trauma’s uit hun verleden, zoals langdurige mishandeling, misbruik of ernstige vormen van pesten. Chantalle licht toe: "ITT kan echt een boost geven aan een lopende behandeling. Bij cliënten met complexe trauma’s zien we vaak dat verwerking in een stroomversnelling komt." Zo kan de therapie ruimte creëren voor verdere verwerking binnen de reguliere behandeling.
Hoe werkt ITT bij Praktijk Memo?
Bij Praktijk Memo wordt ITT aangeboden als een intensief traject, waarbij de reguliere behandeling tijdelijk wordt onderbroken. Twee weken lang krijgen cliënten drie keer per week EMDR-sessies, in het ideale geval door drie verschillende therapeuten uitgevoerd. Daarnaast krijgen zij twee keer per week psychomotorische therapie (PMT). PMT richt zich op de verwerking van trauma via het lichaam, omdat trauma’s vaak zowel mentaal als fysiek worden opgeslagen. Het is belangrijk om bij trauma in verbinding met het lichaam emoties te reguleren.
Voorafgaand aan het traject wordt een uitgebreide casusconceptualisatie gemaakt. "Samen met de cliënt bepalen we welke specifieke situaties uit het verleden behandeld moeten worden," zegt Chantalle. Daarnaast is er aandacht voor het betrekken van het "thuisfront", zoals een partner of familielid, om de cliënt mentaal te ondersteunen tijdens deze intensieve periode. Na afronding van het traject vindt enkele weken later een evaluatie plaats met de cliënt.
Varianten van EMDR: aanpassen waar nodig
Hoewel EMDR binnen ITT een krachtige behandelmethode is, kan het soms nodig zijn om af te wijken van de standaard EMDR-techniek. Chantalle legt uit dat binnen Praktijk Memo verschillende varianten van EMDR worden toegepast, afhankelijk van de behoeften van de cliënt. "Bij sommige cliënten merk je dat de standaard EMDR niet genoeg impact heeft. In zo’n geval kunnen we bijvoorbeeld overschakelen naar een zogeheten ‘EMD-knaller’ of de ‘flash-techniek’."
EMDR werkt door het aanbieden van afleidende stimuli terwijl de cliënt zich focust op een nare herinnering. Dit helpt om het werkgeheugen te belasten, waardoor de emotionele lading van de herinnering vermindert. Bij een "EMD-knaller" wordt de afleiding extreem verhoogd door bijvoorbeeld muziek of andere intense afleidingen, zodat de cliënt haast geen kans krijgt om vast te blijven zitten in het traumabeeld. Bij de "flash-techniek" wordt het traumatische beeld telkens overschreven door een positief beeld. Chantalle vertelt hierover: "Sommige cliënten hebben zo’n sterk werkgeheugen dat ze de standaard EMDR kunnen doorstaan zonder dat de herinnering voldoende wordt verwerkt. Dan is het nodig om de intensiteit op te voeren of om juist een hele positieve herinnering in te zetten om het trauma te overschrijven."
Katalysator in lopende behandelingen
Zoals beschreven, is ITT bij Praktijk Memo nooit een op zichzelf staande therapie. De intensieve therapie wordt altijd ingebed in een lopende behandeling, waarbij het kan functioneren als een katalysator. Door deze manier van werken kan ITT worden afgestemd op de individuele behandeldoelen van de cliënt. Chantalle: “zo is de therapie niet alleen effectief tijdens de intensieve periode, maar draagt deze ook duurzaam bij aan het verdere herstel.”
NB: Voor ITT kunnen geen cliënten worden aangemeld. Alleen vanuit een regulier behandeltraject kan worden bepaald of ITT een noodzakelijke aanvulling is. Vragen? Neem contact met ons op.