Jonge Kind-team
Praktijk Memo: ook voor het jonge kind
Ouders van baby’s, peuters en kleuters weten nog niet altijd goed waar zij terecht kunnen voor behandeling wanneer zij zorgen hebben over de ontwikkeling van hun kind. Gelukkig komt er in de ggz steeds meer aandacht en aanbod voor. Zo ook bij Praktijk Memo. Onder ons behandelteam Jeugd bevindt zich een gespecialiseerd Jonge Kind-team. Over het waarom hiervan lees je in dit artikel.
Praktijk Memo biedt gespecialiseerde behandelingen voor jonge kinderen van 0-4 jaar. De visie van ons Jonge Kind-team richt zich op het belang van de eerste 1000 dagen van een kind, een bepalende periode voor hun ontwikkeling en welzijn.
Focus op de vroege fase
De eerste 1000 dagen, vanaf de conceptie tot het tweede levensjaar, zijn heel belangrijk voor de fysieke en emotionele ontwikkeling van een kind. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat ervaringen in deze periode veel invloed hebben op iemands gezondheid en welzijn op de lange termijn. Bij Praktijk Memo erkennen we het belang van deze vroege fase en hebben we om die reden een gespecialiseerd team samengesteld.
Problemen en onderliggende oorzaken
Jonge kinderen komen vaak bij ons binnen omdat ze slaapproblemen hebben, moeilijk gedrag vertonen of veel huilen. Hier liggen bepaalde oorzaken aan ten grondslag waarnaar we op zoek gaan. We werken hierin echt sámen met ouders. Samen proberen we de puzzel te leggen om te begrijpen hoe de klachten in het hier en nu zijn ontstaan en welke factoren daar aan hebben bijgedragen. Mogelijk hebben er ingrijpende gebeurtenissen plaatsgevonden, zoals een spannende bevalling, een ziekenhuisopname of een verlies. Mogelijk hebben ouders handvatten en steun nodig om voldoende veiligheid en structuur te kunnen bieden. Of spelen er andere zaken waardoor het lastig is voor ouders om de emoties van hun kind te ‘co-reguleren’.
Ouders en co-regulatie
Jonge kinderen kunnen hun emoties nog niet zelf reguleren. Door de manier waarop ouders de emoties van hun kind co-reguleren, leert het kind uiteindelijk hoe het rustig kan worden. Wanneer er sprake is van trauma, kan deze interactie onder spanning komen te staan. In de behandeling kan het trauma verwerkt worden en kunnen ouders leren rustig te blijven. Zo kan het kind die rust ook gaan ervaren.
Samenwerking met verwijzers
Vroege interventie kan dus helpen om problemen later in het leven te voorkomen. In dit kader werken we samen met ziekenhuizen, consultatiebureaus, gemeentes en andere zorgverleners in West-Brabant-west en Zeeland. We willen graag dat verwijzers weten dat Praktijk Memo beschikbaar is voor de behandeling van jonge kinderen. Door samen te werken streven we naar een gezonde start voor ieder kind.
Voor meer informatie over de behandeling van jonge kinderen (0-4 jaar), mail naar José Schuttert, GZ-psycholoog in het Jonge Kind-team: j.schuttert@praktijkmemo.nl
In de komende nieuwsbrief van augustus vertellen we je meer over de leden van ons Jonge Kind-team en over de verschillende behandelmethoden. Meld je aan voor de nieuwsbrief via de footer van onze website.