Een interessante kans

Werken als MDFT-therapeut in een jong team

 

Multidimensionele Familietherapie (MDFT) wordt steeds bekender als een effectieve behandelmethode voor jongeren met complexe problematiek, zoals een combinatie van gedragsproblemen en verslaving. Praktijk Memo biedt deze vorm van therapie aan, met een vernieuwd team en een recente pilot die de mogelijkheden van MDFT voor jongere kinderen onderzocht.

 

MDFT werd zo’n twintig jaar geleden vanuit de Verenigde Staten geïntroduceerd in Nederland. Stichting Jeugdinterventies (SJI) verzorgt de opleidingen in Nederland en reikt de licenties uit, waaronder enkele jaren geleden aan Praktijk Memo.

Martijn Heijstraten is sinds februari werkzaam als MDFT-therapeut bij Praktijk Memo. Na hem volgden nog een aantal nieuwe teamleden. Martijn vertelt: “Dat gaf ons een zetje om opnieuw stil te staan bij onze plek in de organisatie, bij het team en bij onszelf als individuen. Deze periode van reflectie heeft het team versterkt.” Martijn ziet potentie voor MDFT om verder te groeien en meer bekendheid te krijgen, zowel binnen de organisatie als daarbuiten.

 

Overeenkomsten en verschillen MDFT en MST

MDFT wordt vaak vergeleken met het bekendere MST (Multisysteem Therapie). Zowel MDFT als MST richten zich op jongeren met gedragsproblemen en problematische thuissituaties, maar er zijn belangrijke verschillen. MST is meer gericht op gedragsverandering in de jongere en zijn of haar omgeving, met een sterke focus op praktische interventies in verschillende systemen zoals school en het gezin. Vooral de ouders gaan aan het werk om weer de regie en verbinding in het gezin op te pakken.

MDFT gaat een stap verder door dieper in te gaan op de emotionele en relationele dynamiek binnen het gezin. Ouders gaan echt samen met de jongere aan de slag om weer verbinding te krijgen en van daar uit meer regie over de opvoeding te krijgen. Ieder zijn stem en ervaring is even belangrijk in het proces. Waar MST vooral gedragsmatig en sneller werkt, kijkt MDFT naar onderliggende oorzaken en zet in op duurzame verbetering van relaties binnen het gezin. Beide methoden hebben hun waarde, maar MDFT legt meer nadruk op gezinsgerichte therapie en het herstellen van familierelaties.

 

MDFT in de praktijk

Een MDFT-traject bestaat uit drie fasen en is gericht op het creëren van verbinding binnen een gezin. Martijn werkt daarbij graag met metaforen. “Ik gebruik bijvoorbeeld de metafoor van een ‘tuintje’,” vertelt hij. “Een meisje had moeite om haar vader toe te laten in haar leven. We hebben besproken: ‘Je innerlijke wereld is als een tuin, en jij bepaalt wie je erin laat. Je kunt mensen uitnodigen om te helpen, zonder dat ze alles overnemen.’” Dit soort beelden helpen jongeren om moeilijke gevoelens en relaties beter te begrijpen en er op hun eigen tempo mee om te gaan.

Niet elke casus loopt volgens het boekje. Zo vertelt Martijn over een gezin dat voortijdig afhaakte. “Het gezin trok zich terug toen het lastig werd, maar dat betekent niet dat het geen ‘succesverhaal’ was. In MDFT planten we veel zaadjes. De lessen die de gezinsleden nu misschien nog niet oppikken, kunnen later nog tot bloei komen.” Desalniettemin worden de meeste trajecten afgerond en kunnen we nu al terugkijken op blijvend positieve uitkomsten.

 

Pilot met jongere kinderen

Een belangrijk onderdeel van de potentiële groei is de recente pilot die Praktijk Memo heeft uitgevoerd om te kijken of MDFT ook geschikt is voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Hoewel MDFT traditioneel gericht is op jongeren van 12-18 jaar, waren de eerste resultaten van deze pilot met jongere kinderen positief. Martijn: “De pilot, die is uitgevoerd in samenwerking met Stichting Jeugdinterventies (SJI), toont aan dat MDFT ook voor deze jongere doelgroep waardevol kan zijn. Het opent nieuwe mogelijkheden in de zorg voor jonge gezinnen.”

 

Vacature: MDFT-therapeut gezocht

Benieuwd naar MDFT? Bekijk dan ook deze video. Praktijk Memo zoekt een nieuwe collega om het MDFT-team te versterken. Meer weten over de functie en de bijbehorende opleiding? Lees de vacature hier.